CAH

CAH

60%

Center za analitiko hmelja

Trajanje: avgust 2020 – januar 2021

Spodnja Savinjska dolina je sredi┼í─Źe slovenskega hmeljarstva z ve─Ź kot stoletno tradicijo. Hmelj je ena izmed osnovnih in najbolj razpoznavnih/zna─Źilnih pivovarskih surovin. Hmelj je kot rastlina, med posamezniki, ┼íe posebej, ─Źe ti ne prihajajo iz Savinjske doline, relativno eksoti─Źna rastlina, ki privla─Źi zaradi svoje uporabnosti v pivovarstvu in dokazanih zdravilnih u─Źinkih. Zaradi tega je samoumevno, da je povsod v svetu na hmeljarskih podro─Źjih, dobro razvita tudi turisti─Źna dejavnost. To je bil tudi eden izmed razlogov za ustanovitev EKO muzeja hmeljarstva in pivovarstva v ┼Żalcu. Isto─Źasno je hmeljarstvo tudi kmetijska panoga, ki daje okolju pe─Źat prepoznavnosti v obliki hmeljskih ┼żi─Źnic in predstavlja pomembno gospodarsko panogo, ki daje delo, zaslu┼żek in omogo─Źa obstoj velikega ┼ítevila hmeljarskih kmetij. Pogosto na teh kmetijah niso zaposleni samo posamezniki (lastniki) kmetijskih gospodarstev, ampak tudi njihova o┼żja in ┼íir┼ía dru┼żina. To je v dana┼ínjem ─Źasu izrednega pomena, saj vitalno delovanje kmetijskih gospodarstev pomeni posredno, poleg omogo─Źanja kvalitetnih delovnih mest, tudi pomemben prispevek k ohranjanju okolja, naravne dedi┼í─Źine ter varovanja biotske pestrosti.

Problem hmeljarske panoge ja, da je izredno navezana na enega samega odjemalca ÔÇô pivovarsko industrijo. Kar 98% svetovne proizvodnje hmelja se porabi v pivovarstvu. Poleg te tradicionalne navezanosti pa obstaja vrsta mo┼żnosti inovativne uporabe hmelja in hmeljnih izdelkov tudi v druge namene. Predvsem zaradi njegovih dokazanih zdravilnih u─Źinkov se tako ka┼żejo velike mo┼żnosti uporabe v kozmeti─Źne namene (mila, ┼íamponi, kreme), v kulinariki in naravni medicini (─Źaji, izvle─Źki). Pomembna mo┼żnost diverzifikacije prodaje je tudi uporaba hmeljnih proizvodov v drugih industrijskih panogah, kot naravni konzervans na primer pri proizvodnji sladkorja iz sladkornega trsa ali bioetanola iz koruze. Slovenija je po povr┼íinah hmeljnih nasadov in pridelani koli─Źini hmelja trenutno na petem mestu v svetu in kot taka zelo pomembna pridelovalka hmelja. To je tudi razlog, da obstaja na In┼ítitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije zelo intenziven in v svetovnem merilu spo┼ítovan program ┼żlahtnjenja novih sort hmelja. Isto─Źasno imamo v SSD tudi uspe┼íne gospodarske dru┼żbe, ki se ukvarjajo s predelavo in kasnej┼ío prodajo hmelja in hmeljnih produktov na prakti─Źno vse celine sveta.

Za pravilno vrednotenje kvalitete hmelja in proizvodov iz njega je osnova vpeljana in dobro delujo─Źa podpora v obliki usposobljenega centra, ki je sposoben izvajati dolo─Źanje kakovostnih parametrov na najvi┼íjem mo┼żnem, mednarodno primerljivem nivoju. Na IHPS izvajamo tovrstno analitiko ┼że od njegove ustanovitve leta 1952. Svojo usposobljenost in primerljivost na mednarodnem nivoju dosegamo z akreditacijo po standardu ISO 17025 za preskusne laboratorije in s ─Źlanstvom v analizni komisiji evropskega pivovarskega zdru┼żenja (EBC), kjer delujemo na podro─Źju vrednotenja mednarodnih primerjalnih shem in razvoju novih analiznih postopkov.

Kljub svoji prepoznavnosti v doma─Źem in mednarodnem okolju, je zaradi var─Źevalnih ukrepov v preteklosti na┼ía instrumentalna oprema zastarela kar pomeni, da na marsikaterem podro─Źju ne moremo ve─Ź nuditi dovolj kakovostnih in raznolikih storitev v obliki analiznih mo┼żnosti. Zaradi tega je na udaru tudi na┼ía hmeljarska pridelovalna in predelovalna panoga, saj je v veliki meri odvisna od na┼íih analiz, ki jim omogo─Źajo neoviran dostop do tujih trgov. Zavedati se je namre─Ź potrebno, da se kar 95 % v Sloveniji pridelanega hmelja izvozi. Trenutna opremljenost tudi v marsikaterem primeru ne omogo─Źa analitike novih inovativnih produktov iz hmelja, ki morajo zado┼í─Źati kriterijem zdravstvene ali druge ┼żivilsko predelovalne zakonodaje. Potencialni izdelovalci tak┼ínih produktov so torej ┼że v samem za─Źetku ustavljeni, saj v Sloveniji noben drug laboratorij ne opravlja analiz tega podro─Źja. Omeniti je potrebno ┼íe dejstvo, da bi lahko ravno tak┼íni produkti pomembno prispevali k diverzifikaciji ponudbe/prodaje in s tem tudi mo┼żnostim razvoja dodatnih zaposlitvenih mo┼żnosti. Tak┼ína proizvodnja bi prispevala tudi k dodatni pestrosti turisti─Źne ponudbe v SSD, ki je sicer dokaj dobro razvita, v obliki delujo─Źih turisti─Źnih dru┼ítev in EKO muzeja hmeljarstva in pivovarstva v ┼Żalcu.

V zadnjih desetih letih bele┼żimo trende v Sloveniji in tudi v Savinjski dolini, da obstaja vedno ve─Źji interes po izobra┼żevanju, pridobivanju strokovnih znanj in podjetni┼íkem interesu na podro─Źju hmeljarstva. ┼áe posebej se to ka┼że na nekaterih hmeljarskih posestvih, ki v razvoju dodatnih produktov vidijo mo┼żnost dodatne dopolnilne dejavnosti na kmetijah in s tem diverzifikacijo osnovne dejavnosti in ┼íirjenje podjetni┼íkih mo┼żnosti. Interes o razvoju tovrstne dejavnosti, novih podjetni┼íkih mo┼żnostih, ki jih nudi, je zelo zaznaven tudi med ostalimi prebivalci, mladimi, ki so kon─Źali ┼íolanje in tudi med brezposelnimi, saj v tem segmentu vidijo potencialne mo┼żnosti novih zaposlitev in samozaposlitev.

V pri─Źujo─Źi operaciji je cilj vzpostavitev centra za analitiko hmelja v funkciji osnovne infrastrukture. To bomo dosegli z nabavo dveh novih instrumentov UV-VIS spektrofotometra in sistema za konduktometri─Źno titracijo, skupaj s pripadajo─Źo opremo za mletje rastlinskih tkiv. Poleg tega pa ┼íe nabava sodobnega pomivalnika steklovine, ki bo predstavljal energetsko manj potratno pripravo tople vode in zmanj┼íanje porabe pitne vode in ─Źistil za pomivanje. S tem bomo prispevali k zmanj┼íanju obremenjevanja okolja. Vzporedno z vzpostavljanjem centra bomo pri─Źeli iz razvoje/vpeljavo vsaj dveh novih analiznih postopkov in usposabljanjem dodatnega analitika, ki bo sposoben samostojno izvajati tovrstne analize in nuditi strokovno pomo─Ź zainteresiranim.

Po vzpostavitvi centra bo ta postal zaklju─Źena celota, v kateri bo mo┼żno razvijati in vpeljevati nove analizne metode, ki bodo pomembne pri vrednotenju kakovosti hmeljnih produktov. Omogo─Źal bo strokovno pomo─Ź kmetom in podjetnikom na hmeljarskem podro─Źju, pri re┼íevanju njihovih tehnolo┼íkih problemov in pri razvoju novih produktov. Isto─Źasno ga bomo lahko uporabljali kot u─Źno – demonstracijski center, kjer bomo lahko izvajali izobra┼żevanja iz podro─Źja hmeljarstva tudi za ┼íir┼ío zainteresirano javnost. Na IHPS ┼że uspe┼íno izvajamo izobra┼żevanje za nacionalni poklicni kvalifikaciji hmeljar/hmeljarka in pivovar/pivovarka, ki vsako leto pripeljeta v ┼Żalec mno┼żico posameznikov iz cele Slovenije. Do sedaj je bilo med udele┼żenci izobra┼żevanja tudi kar nekaj mladih iz lokalnega okolja, ki so po kon─Źanem formalnem izobra┼żevanju ┼żeleli pridobiti dodatna znanja in poklicne kompetence. Poleg pridobivanja strokovnih znanj, udele┼żence spoznavamo tudi s Savinjsko dolino, pridelovalci hmelja in s tem krepimo lokalno prepoznavnost. Z novim centrom bo tovrstna dejavnost ┼íe uspe┼ínej┼ía. Ne smemo pozabiti pomembnosti te pridobitve tudi za izvajanje izobra┼żevalne dejavnosti v obliki ekskurzij ┼íir┼íe zainteresirane javnosti. Lokalna turisti─Źna in sorodna dru┼ítva ka┼żejo zelo velik interes za dodatno popestritev njihovih aktivnosti, ki bi jih ┼żeleli nadgraditi s hmeljarskimi temami. Center bo omogo─Źal analitiko produktov po njihovih zamislih, saj bo omogo─Źal naj┼íir┼íi mogo─Ź spekter razli─Źnih analiznih postopkov.

V sklopu operacije bomo izvajali aktivnosti informiranja in izobra┼żevanja hmeljarskih pridelovalcev in predelovalcev s podro─Źja SSD v obliki izobra┼żevalnih delavnic. V eni izmed delavnic se bomo osredoto─Źili predvsem na podro─Źje su┼íenja hmelja kot najbolj energetsko potratnega procesa v celotni pridelavi in hkrati tistega dela, ki usodno vpliva na kvaliteto kon─Źnega produkta. Prikazali jim bom mo┼żnosti zamenjave klasi─Źnih energentov plina in kurilnega olja z OVE. Hmeljarskim pridelovalcem/predelovalcem bo namenjena tudi delavnica s prakti─Źnih prikazom izvajanja analiz, s ─Źemer bomo dosegli poglobljeno poznavanje posledic dejanj v pridelavi/predelavi in njihovega vpliva na kon─Źno kvaliteto. Na ta na─Źin bomo usposabljali hmeljarsko bazo s primernim poznavanjem procesov, ki je potrebno za uspe┼íno delo in visoko kvaliteto produktov. V obliki prakti─Źnih prikazov mo┼żnosti, ki jih nudi sodoben analizni center bomo mladimi prikazali mo┼żnosti za njihov bodo─Źi karierni razvoj na podro─Źju naravoslovja in biotehnologije, ki sta obe deficitarni podro─Źji v SSD in Sloveniji.

Ob zaklju─Źku operacije in tekom njenega izvajanja bomo poskrbeli za predstavitev rezultatov operacije v obliki prispevkov v tiskanih medijih.

Cilji:

  • UV-VIS spektrofotometer / kos: 1
  • mlin za mletje rastlinskih tkiv / kos: 1
  • sistem za konduktometri─Źno titracijo / kos: 1
  • pomivalec steklovine / kos: 1
  • usposobljen analitik / ┼ítevilo: 2
  • uvedba novih analiznih metod / ┼ítevilo: 2
  • izvedene izobra┼żevalne delavnice v procesu aktivnega vklju─Źevanja ranljivih skupin in akterjev, ki se ┼że ukvarjajo s pridobitno dejavnostjo / ┼ítevilo: 3
  • objave v medijih / ┼ítevilo (obseg ciljne publike): 2 (ciljna publika 35.000)
  • vzpostavitev novih vzpostavljenih inovativnih razvojnih partnerstev za skupne aktivnosti / ┼ítevilo: 3

Skupna vrednost operacije je 52.834,64 EUR, znesek sofinanciranja EKSRP zna┼ía 39.697,25 EUR (75%). Partnerja operacije so In┼ítitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, I. Osnovna ┼íola ┼Żalec, Zdru┼żenje hmeljarjev Slovenije in Hmezad Export-Import, d.o.o.

DELI IN SOUSTVARJAJ
VE─î