BIOOGLJE V SSD

BIOOGLJE V SSD

60%

Uporaba biooglja v hmelji┼í─Źih in vrti─Źkih za izbolj┼íanje in ohranjanje stanja narave in okolja

Namen operacije je preko poskusa, delavnic, izobra┼żevanj in komunikajskih aktivnosti raz┼íiriti vedenje o biooglju, njegovi uporabi in s tem:

  • prispevati k zmanj┼íevanju spiranja onesna┼żil v podtalnici

Glavni viri onesna┼żevanja podtalnice so kmetijstvo (razpr┼íeni viri- gnojenje, ┼íkropljenje proti ┼íkodljivcem) in to─Źkovni viri iz komunalnih ali industrijskih izpustov. Eden od na─Źinov za┼í─Źite podtalnice je tudi zmanj┼íanje izpiranja onesna┼żil. To lahko dose┼żemo na razli─Źne na─Źine, med katerimi je eden bolj obetajo─Źih uporaba biooglja.

V svetu potekajo ┼ítevilne raziskave razli─Źnih vrst biooglja na razli─Źnih vrstah in tipih tal. ┼átudije ka┼żejo, da dodajanje biooglja pove─Źa sposobnost tal zadr┼żevanja hranil (predvsem du┼íika) in pove─Źa sposobnosti tal, da zadr┼żujejo vodo. S tem se zmanj┼ía potreba po namakanju in zmanj┼ía se izpiranje hranil v podtalnico.

  • zmanj┼íanju podnebnih sprememb

Raziskave ka┼żejo, da biooglje ostane v tleh stoletja, saj je zelo odporen proti razgradnji mikrobov. Med pirolizo je molekularna struktura biomase preurejena v obliko, ki je zelo stabilna v tleh. Mikroorganizmi tako predelane biomase ne razgradijo (oziroma zelo po─Źasi), kar pomeni, da ogljik v biooglju ostane v tleh dolgo vtsro let in se ne spor┼í─Źa v ozra─Źje kot ogljikov dioksid (negativni oglji─Źni odtis). Prav tako prisotnost biooglja v tleh zmanj┼ía nastajanje toplogrednih plinov, kot sta du┼íikov oksid in metan.

Kazalniki projekta:

  • nabava biooglja;
  • postavitev in izvedba poskusov v hmelji┼í─Źih in vrtovih – prakti─Źna navodila za uporabo;
  • izvedba predavanj v okviru 3 prakti─Źnih delavnic;
  • izvedba kemijskih in mehanskih analiz rastlinskega tkiva in vzorcev tal;
  • izdelava promocijskega izdelka (100 kos);
  • izvedba pogostitve in povezovanje dogodkov na dveh prakti─Źnih delavnicah in enem izobra┼żevalnem predavanju.

Povezava na spletno stran projekta

Vrednost projekta zna┼ía 38.154,01 EUR, sofinanciranje s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj pa je 25.019,02 EUR. Partnerji pri projektu so TMConsulting, d.o.o., In┼ítitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Dru┼ítvo pode┼żelskih ┼żena ob─Źine ┼Żalec.

DELI IN SOUSTVARJAJ
VE─î