─îEBELA BERE MED

─îEBELA BERE MED

60%

─îebela BERE med!

Knji┼żnica je ustanova, ki pridobiva, obdeluje in hrani raznovrstno gradivo, ter ga daje na voljo uporabnikom v lokalni skupnosti. Z leti se digitalni mediji razvijajo, ─Źemur se morajo prilagoditi tudi knji┼żnice, ki i┼í─Źejo prilagoditve sodobnim trendom, ter ob tem nove na─Źine vklju─Źevanja v lokalno skupnost oziroma nova podro─Źja delovanja knji┼żnic.

Operacija sodelovanja z naslovom ╦Ł─îebela BERE med!╦Ł za vse sodelujo─Źe LAS-e, LAS Zgornje Savinjske in ┼áale┼íke doline, LAS Raznolikost pode┼żelja, LAS Me┼żi┼íke doline, LAS Mislinjske in Dravske doline, LAS Spodnje Savinjske doline, predstavlja doprinos k razvoju lokalnih knji┼żnic, k pove─Źanju njihovih vsebin, ter prenosu inovativnih znanj in dobrih praks. Obenem bodo aktivnosti operacije sodelovanja majhne otroke in njihove star┼íe izobra┼żevale o pomenu ─Źebel za okolje in na┼ío prihodnost.

Za izvedbo vseh na─Źrtovanih aktivnosti bodo prvotno izvedene investicije v posamezne knji┼żnice. Na obmo─Źju Zgornje Savinjske in ┼áale┼íke doline bo urejen ve─Źnamenski prostor v Krajevni knji┼żnici Mozirje, v ┼ámartnem ob Paki se bo uredila zunanja knji┼żnica oziroma ─Źitalnica, Krajevna knji┼żnica Ljubno pa bo z investicijo v opremo pridobila nove prostore v na novo kupljenem Zadru┼żnem domu, saj trenutni ne zadostujejo pogojem. V LAS Raznolikost pode┼żelja bodo investirali v opremo za novo knji┼żnico v ┼átorah, ter opremo za Krajevni knji┼żnici v La┼íkem in Rimskih toplicah. LAS Me┼żi┼íke doline bo preko operacije uredil grajsko kavarno s ─Źitalnico, s katero bo knji┼żnica pridobila nov prostor za izvajanje aktivnosti. Ter obenem tudi koti─Źek za lahko branje, ter fotovoltaiko na Piglnu. LAS Mislinjske in Dravske doline bo preko operacije uredila dve knji┼żnici, Knji┼żnico Radlje ob Dravi in Knji┼żnico Vuzenica, z nakupom raznolike potrebne opreme. LAS Spodnje Savinjske doline bo v Knji┼żnici ┼Żalec investiral v ureditev vrta, nakup ra─Źunalni┼íke opreme, pravlji─Źne nahrbtnike in premi─Źni bralni koti─Źek.

Naslednji vsebinski sklop se navezuje na socialno vklju─Źenost ranljivih skupin, ter celotnega lokalnega prebivalstva. V ta namen bodo vklju─Źene knji┼żnice s pomo─Źjo kupljene opreme in urejenih prostorov izvedle ┼ítevilne aktivnosti, od delavnic, izobra┼żevanj, prireditev,ÔÇŽ Primer je izvedba sre─Źanja bralnega kluba v Krajevni knji┼żnici Ljubno, izvedba bralne zna─Źke za varovance VDC SA┼áA v Krajevni knji┼żnici Mozirje, priprava in izvedba programa zelenih knji┼żnic v Ravnah, organizacija in izvedba festivala ─îI─îI, literarni nate─Źaj in ┼íe mnoge druge. Tak┼íne aktivnosti imajo pomembno vlogo pri vklju─Źevanju ranljivih skupin, kot so invalidne osebe, starej┼íi, mladi brezposelni,…ki se v─Źasih te┼żko vklju─Źijo v lokalno okolje in se pogosto ─Źutijo nesprejete, zaradi ─Źesar trpi tudi njihova samopodoba. S pomo─Źjo teh aktivnosti ┼żelijo zaposleni v knji┼żnicah pripomo─Źi k ve─Źji vklju─Źenosti le-teh, pa tudi preostalega prebivalstva, ┼íe posebej na novo priseljenih, ki se preko tak┼ínih aktivnosti la┼żje vklju─Źijo v lokalno okolje. Ob tem je potrebno poudariti tudi starej┼íe, ki se zaradi izgube partnerja, oddaljenosti dru┼żine pogosto po─Źutijo osamljene, tak┼íne aktivnosti pa jim polep┼íajo dan in omogo─Źijo navezavo stikov z drugimi, tudi mlaj┼íimi, kjer hitro pride do medgeneracijskega dru┼żenja in sodelovanja.

Ob omembi knji┼żnic in lokalnih dru┼ítev ne smemo pozabiti na kulturo in kulturno dedi┼í─Źino, ki je zelo pomembna ko govorimo o knjigah, knji┼żnicah, ter tudi o prenosu znanja. Preko storitev, ki jih ponujajo knji┼żnice in preko znanja, ki ga imajo lokalna dru┼ítva, tudi ─Źebelarji, se prena┼ía slovenska kultura in kulturna dedi┼í─Źina na┼íih prednikov. Preko literarnih nate─Źajev, bralnih klubov, etnolo┼íkih prireditev, ter drugih aktivnosti bo preko operacije poskrbljeno za varovanje in ┼íirjenje kulturne dedi┼í─Źine, ter ┼íirjenje kulture med lokalnim prebivalstvom. Kultura je del nas, zato je ne smemo zanemariti in prav temu so na─Źrtovane aktivnosti namenjene.

V vsebinskem sklopu izobra┼żevanja se bomo sodelujo─Źi partnerji posebej posvetili okoljevarstvenim vsebinam, ki so za prilagajanje podnebnim spremembam, varovanju okolja in ozave┼í─Źanju klju─Źnega pomena. Knji┼żnice bodo v svoje aktivnosti vklju─Źile gradivo na temo varovanja okolja in trajnostne rabe naravnih virov, v Me┼żi┼íki dolini pa bodo vzpostavili koncept Zelenje knji┼żnice. Pomemben prispevek k varovanju okolja, predvsem na podro─Źju ozave┼í─Źanja bo izdelava inovativnega izobra┼żevalno-didakti─Źnega pripomo─Źka, to je ─Źebelarskega koti─Źka, ki bo otroke pou─Źil o pomenu varovanja ─Źebel in pomenu ─Źebel za naravno okolje. Ve─Ź o koti─Źku je predstavljeno v nadaljevanju. Poleg koti─Źka bo svoj dele┼ż prispevala tudi pripravljena slikanica. Del vsebin izobra┼żevanja pa bo namenjen digitalnemu opismenjevanju, ki je, posebej med starej┼íimi, potrebno znanje za vsakdanja opravila in ve─Źjo vklju─Źenost v dru┼żbo.

─îebela je ena najpomembnej┼íih ┼żivali na tem svetu, saj zagotavlja visoko kakovostno hrano (med, mati─Źni mle─Źek, cvetni prah), izdelke, ki se uporabljajo v zdravstvu in drugih panogah (─Źebelji vosek, propolis, ─Źebelji strup). Obenem imajo ─Źebele klju─Źno vlogo pri obsegu kmetijske proizvodnje, saj preko njenega opra┼íevanja proizvedemo skoraj 90% svetovne hrane. Torej ne le da opra┼íevanje pove─Źuje koli─Źino kmetijskih pridelkov, izbolj┼íuje kakovost ter pove─Źuje odpornost rastlin proti ┼íkodljivcem. Kulturne rastline, ki so odvisne od opra┼íevanja so obenem pomemben vir prihodkov kmetij, obenem pa tudi ohranjajo in vzpostavljajo nova delovna mesta. Poleg vsega na┼ítetega pa imajo ─Źebele pomembno vlogo pri ohranjanju ekolo┼íkega ravnovesja in biotske raznovrstnosti v naravi. Na podlagi nedavnih poro─Źil svetovno priznanih organizacij, so v zadnjem ─Źasu ─Źebele vse bolj ogro┼żene, kar se je ponekod poimenovalo ╦Łkriza opra┼íevalcev╦Ł. Mno┼żi─Źno izginjanje ─Źebel se je prvotno pojavilo v ZDA, kasneje pa tudi v Evropi. Glavni vzroki za odmrtje ─Źebel so raznorazne bolezni, izginjanje medovitih obmo─Źij, mno┼żi─Źna uporaba fitofarmacevtskih sredstev, novih ┼íkodljivcev, urbanizacija, podnebne spremembe ter globalni promet z manj kakovostnim medom. V pomo─Ź ─Źebelam ┼żelimo preko operacije sodelovanja zdru┼żiti knji┼żni─Źarsko dejavnost ter poslanstvo ─Źebelarskih dru┼ítev. Preko aktivnosti, ┼íe posebej dveh, ┼żelimo ozave┼í─Źati otroke o pomenu ─Źebel za lokalno in svetovno okolje, o stvareh, ki jih lahko vsak posameznik naredi v pomo─Ź ─Źebelam. V ta namen bodo preko operacije vsi sodelujo─Źi LAS-i s pomo─Źjo zunanjega izvajalca oblikovali in izdelali inovativen ─Źebelarski koti─Źek, izobra┼żevalno-didakti─Źni pripomo─Źek za izobra┼żevanje otrok. Koti─Źek bo izdelan iz lokalnih materialov, lesa, pobarvan z okolju in otrokom prijaznimi barvami. Izdelan bo v velikosti 2×1,5 m, primeren za otroke od 5. do 10. leta starosti, kjer se bo z vi┼íino koti─Źka vsebina prilagajala starosti otrok. Vsebina bo otrokom posredovana na razli─Źne interaktivne na─Źine, obenem pa bodo zaposleni knji┼żni─Źarji v sam koti─Źek vklju─Źili ┼że obstoje─Źe otro┼íke knjige na temo ─Źebel. ─îebelarski koti─Źek bo v 2. fazi operacije sodelovanja potoval med vsemi vklju─Źenimi knji┼żnicami, v uporabi pa bo tudi po zaklju─Źku operacije, kot izobra┼żevalni pripomo─Źek za knji┼żnice, osnovne ┼íole in ─Źebelarska dru┼ítva. Hranjenje ─Źebelarskega koti─Źka po poteku izvajanja operacije bo dogovorjeno tekom izvedbe operacije.

Kot promocijski material bodo sodelujo─Źi LAS-i pripravili tudi slikanico s ─Źebelarsko tematiko, ki bo poleg vklju─Źitve vseh sodelujo─Źih LAS-ov in predstavitve operacije, na zabaven na─Źin otrokom predstavila pomen ─Źebel za na┼íe okolje in kako lahko le-ti sami prispevajo k ohranitvi ─Źebel. Slikanica bo podarjena otrokom, ki bodo obiskali knji┼żnico, bodisi na dogodku ob prihodu ─Źebelarskega koti─Źka ali kasneje. Pri obeh aktivnostih, ─Źebelarskem koti─Źku in slikanici, bodo podporo nudila lokalna ─Źebelarska dru┼ítva, ki bodo s svojim znanjem o ─Źebelah pomagali pri izvedbi obeh aktivnosti. Obenem bo tako pri┼ílo do prenosa znanj tudi med ─Źebelarji, saj ima vsako obmo─Źje svoje posebnosti in znanja, tudi na podro─Źju ─Źebelarstva.

Za namene ┼íirjenja rezultatov operacije in prepoznavnosti LAS-a bodo sodelujo─Źi LAS-i in partnerji pripravili kar nekaj promocijskega materiala, pa tudi dogodkov. Eden od teh materialov je ┼że omenjena promocijska slikanica, ter tudi predstavitvena bro┼íura ─îebela BERE med. Kot zadnji vsebinski sklop pa je sklop vodenja in koordinacije operacije, katerega cilj je uspe┼íno izvesti vse na─Źrtovane aktivnosti operacije. Sem spada tudi izvedba petih delovnih sre─Źanj, v vsakem LAS-u po en, kjer bo predstavljena raznolika tematika.

Vsebinski sklopi operacije

Vsebinski sklop 1: Prenova, obnova in posodobitev lokalnih knji┼żnic

 • Ureditvena dela
 • Nakup opreme

Vsebinski sklop 2: Socialna vklju─Źenost ranljivih skupin

 • Organizacija in izvedba delavnic ter izobra┼żevanj za ranljive skupine
 • Aktivnosti za ve─Źjo socialno vklju─Źenost lokalnega prebivalstva

Vsebinski sklop 3: Kultura in kulturna dedi┼í─Źina

 • Prireditve, dogodki in delavnice s predstavitvijo lokalne kulturne dedi┼í─Źine
 • Spodbujanje bralne kulture pri razli─Źnih ciljnih skupinah

Vsebinski sklop 4: Izobra┼żevalne vsebine

 • Izdelava ─Źebelarskega koti─Źka ÔÇô izobra┼żevalno-didakti─Źni pripomo─Źek
 • Digitalno opismenjevanje lokalnega prebivalstva
 • Ozave┼í─Źanje lokalnega prebivalstva o okoljevarstvenih vsebinah

Vsebinski sklop 5: Promocijske aktivnosti

 • Izdelava promocijske slikanice operacije
 • Promocijski materiali in dogodki

Vsebinski sklop 6: vodenje in koordinacija

 • Delovna sre─Źanja
 • Vodenje in koordinacija aktivnosti operacije

 

Obdobje izvajanja projekta (oddaja zahtevka za izpla─Źilo)
1. faza 1.9.2020 ÔÇô 30.9.2021 (15.10.2021)
2. faza 1.10.2021 ÔÇô 30.10.2022 (15.11.2022)

 

Prispevki in objave

 • predstavitev projekta in prispevek z 2. delovnega sre─Źanja LAS v ┼Żalcu

   • Okrogla miza s ─Źebelarji: Pomen ─Źebel in ─Źebelarstva

   • Zaklju─Źni dogodek

Celotna vrednost operacije je 560.191,15 EUR, znesek sofinanciranja EKSRP za LAS SSD del zna┼ía 85.790,42 UR. Partnerji operacije so LAS Zgornje Savinjske in ┼áale┼íke doline, LAS Raznolikost pode┼żelja, LAS Me┼żike doline, LAS Mislinjske in Dravske doline ter LAS Spodnje Savinjske doline.┬á

DELI IN SOUSTVARJAJ
VE─î