FITOREMEDIACIJA S KONOPLJO

FITOREMEDIACIJA S KONOPLJO

60%

Uporaba konoplje za ─Źi┼í─Źenje onesna┼żene zemljine

Trajanje: januar 2021 ÔÇô december 2022

Zaradi prepoznane onesna┼żenosti tal s te┼żkimi kovinami in pesticidi na ┼íir┼íem obmo─Źju Spodnje savinjske doline ┼żelimo preveriti mo┼żnosti uporabe rastline – industrijske konoplje za ─Źi┼í─Źenje onesna┼żene zemljine s te┼żkimi kovinami (fitoremediacija).

Cilj projekta je izpeljati referen─Źno pilotno ─Źi┼í─Źenje in poskus o┼żivitve tal na izbranih lokacijah v dolini s pomo─Źjo industrijske konoplje (fitoremediacija) – lokacijo zagotavljata partnerja pri projektu (Andreja Kunst Hadolin – Grajska vas 17a, Gomilsko in Slavko Rotar – Kapla 32, Tabor). Za zagotovitev to─Źnosti podatkov bomo spremljali izhodi┼í─Źna stanja tal ter spremembe v tleh po uporabi industrijske konoplje v 2 letih trajanja projekta. Prav tako bomo spremljali spremembe vsebnosti te┼żkih kovin v posameznih delih rastline ter tako ocenili mo┼żnost njene nadaljnje uporabe v komercialne namene.

Preko delavnic, izobra┼żevanj, objav in priro─Źnikov bomo ozave┼í─Źali kmetovalce, ┼íolajo─Źo se mladino o mo┼żnostih uporabe industrijske konoplje za fitoremediacijo in v druge namene – konoplja v kulinariki, kozmetiki in gradbeni┼ítvu. S strokovnim seminarjem bomo izobrazili udele┼żence, ki se bodo odlo─Źili za pridobitev dodatnega znanja s podro─Źja fitoremediacije, za ranljivo skupino mladih ali nezaposlenih bomo izvedli izobra┼żevanje o potencialu in uporabnosti konoplje v vsakdanjem ┼żivljenju.

Obenem bomo prikazali, da na neopore─Źnih tleh konoplja zraste v neopore─Źno rastlino za pridobivanje najrazli─Źnej┼íih produktov iz nje, saj je to rastlina tiso─Źerih mo┼żnosti uporabe in s tem velik potencial za vklju─Źeno obmo─Źje, da se s pove─Źanim znanjem o pridelavi in vzgoji ter mo┼żnostih pridelave pove─Źa prihodek s prodajo. Poudarek bomo dali na ozave┼í─Źanju in izobra┼żevanju razli─Źnih skupin prebivalstva o agrotehniki pridelave in skrbi za rodovitnost in trajnostno rabo tal.

Kazalniki:

  • Izveden poskus prikaza posevka konoplje na neonesna┼żenih in na onesna┼żenih tleh: 2
  • izdelane pedolo┼íke analize vzorcev tal in rastlinskega materiala: 8
  • Analiza vsebnosti te┼żkih kovin v razli─Źnih delih industrijske konoplje: 48
  • Izdelava in tisk priro─Źnika Gojenje konoplje za namen pridelave cvetov: 1000 kos
  • Izdelava in tisk priro─Źnika Ekosistemska analiza zemlje: 1000 kos
  • Izvedba delavnice Ekosistemska analiza zemlje: 1
  • Izvedba izobra┼żevalnega seminarja s podro─Źja fitoremediacije s prakti─Źnim in teoreti─Źnim delom: 1
  • Izvedba izobra┼żevanja o uporabnosti konoplje za kmetovalce in zainteresirano javnost: 12
  • Izvedba izobra┼żevanja za ranljivo skupino mladih in nezaposlenih – 6 (po ob─Źinah SSD)
  • ┼átevilo promocijskih aktivnosti: 10

Skupna vrednost operacije je 40.050,15 EUR, znesek sofinanciranja EKSRP znaša 31.884,50 EUR (80%). Partnerji operacije so Zadruga Konopko, z.o.o., Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Andreja Kunst Hadolin in Slavko Rotar.

DELI IN SOUSTVARJAJ
VE─î