HAiSP

HAiSP

60%

Razvoj novih programov hipnoterapije, akupunkture in skupinske psihoterapije za doseganje vi┼íje kakovosti ┼żivljenja

Trajanje: avgust 2020 – julij 2021

Operacija naslavlja dvig kakovosti ┼żivljenja vseh prebivalcev Spodnje Savinjske doline skozi izbolj┼íanje zdravja. Ker je zdravje po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije ne samo odsotnost bolezni ampak tako fizi─Źno kot psihi─Źno in socialno blagostanje, smo se partnerji odlo─Źili vklju─Źiti vse tri pole definicije zdravja in ponuditi prebivalcem dopolnitev obstoje─Źih sistemov.

V delu, ki se dotika fizi─Źnega zdravja smo se odlo─Źili obstoje─Źi in dobro delujo─Źi sistem primarnega zdravstvenega varstva v regiji dopolniti z metodo akupunkture. K tej odlo─Źitvi so nas pripeljale tri skupine vzrokov. Prva skupina: metoda je ┼że vsaj petdeset let sprejeta v sistem zahodne medicine (ne gre za alternativne metode zdravljenja, Slovensko zdru┼żenje za akupunkturo je ─Źlan Slovenskega zdravni┼íkega dru┼ítva), akupunktura je znotraj slovenskega zdravstvenega sistema zelo centralizirana in po indikacijah omejena (v protibole─Źinskih ambulantah klini─Źni─Źnih centrov in ve─Źjih regionalnih bolni┼ínic – najbli┼żje SB Celje, ve─Źinoma zgolj zdravljenje bole─Źin, ki so v sklopu najhuj┼íih obolenj). Druga skupina: pri svojem delu se sre─Źujemo z bolniki, kjer je akupunktura glede na obstoje─Źo strokovno literaturo in priporo─Źila Svetovne zdravstvene organizacije dobra metoda, tudi in ┼íe posebej pri otrocih in mladostnikih (pri teh se v Sloveniji uporablja zelo malo). Tretja skupina: ┼że imamo znanje in ustrezno formalno izobrazbo (dva zdravnika akupunkturista), laserska akupunktura, ki se je razvila v zadnjih petnajstih letih (in je na primer v Avstriji zelo razvita in pogosto uporabljena metoda, pri nas ┼íe precej redka) omogo─Źa akupunkturno zdravljenje brez vbadanja igel in je zato odli─Źna za otroke in odrasle, ki se bojijo igel. S tem bomo vsem generacijam pribli┼żali integrativne (ne alternativne) metode zdravljenja, nekoliko zmanj┼íali potrebo po medikamentoznem zdravljenju s tem vplivali na okolje (manj┼ía poraba zdravil, manj┼íi vpliv na okolje), dodali kamen─Źke v mozaik pri prepoznavanju zdravstvenih politik po ┼íir┼íi vklju─Źitvi akupunkture (tudi laserske) v pravice iz zdravstvenega zavarovanja.

V delu, ki se dotika psihi─Źnega blagostanja smo se odlo─Źili obstoje─Źe programe zdravstva in ┼íolstva dopolniti z hipnoterapijo in skupinskimi oblikami psihoterapije. Hipnoterapija je integrativna (ne alternativna) medicinska metoda s katero v hipnoti─Źnem transu s sugestijami in metaforami naslavljamo podzavest in tako izvajamo psihoterapijo. Metodo lahko izvajamo individualno, pa tudi, sicer redkeje, skupinsko. Skupinsko hipnoterapijo uporabljamo predvsem za telesno in du┼íevno spro┼í─Źanje, po┼żivitev. Pri individualni hipnoterapiji lahko zdravimo bolj oprijemljive te┼żave kot so pomanjkanje samozavesti, strah pred javnim nastopanjem, fobije (strah pred vi┼íino, vodo, psiÔÇŽ), kakor tudi no─Źno mo─Źenje postelje pri otrocih. Ker so v obstoje─Źem zdravstvenem sistemu psihoterapije te┼żko dostopne, v na┼íem okolju (SSD) pa tovrstnih psihoterapevtskih skupin prakti─Źno ni, bomo izvedli psihoterapevtsko skupino za motnje hranjenja. Skupinska psihoterapija poteka na na─Źin, da dve vodji skupine (psihoterapevtki) usmerjata udele┼żence k raziskovanju vzrokov za razvoj motnje hranjenja in dejavnikov, ki le-to vzdr┼żujejo. Temelj psihoterapevtske skupine je zaupen odnos med ─Źlani ter varen prostor, kjer lahko mladi govorijo o svojih te┼żavah. Z ustvarjanjem ob─Źutka varnosti, vzajemnosti in zaupnosti imajo tako mo┼żnost deljenja lastne izku┼ínje, normalizacije lastnih ob─Źutkov in odkrivanja ustreznej┼íih strategij re┼íevanja svojih te┼żav.

V delu, ki se dotika socialnega blagostanja in zdravega odra┼í─Źanja bomo izvedli predavanja za star┼íe oz. u─Źitelje ter delavnice v manj┼íih skupinah, ki bodo namenjene otrokom. Namen tega bo razvijanje zdrave samopodobe, izbolj┼íanje medvrstni┼íkih odnosov ter vklju─Źevanje v dejavnosti, ki spodbujajo zdrav ┼żivljenjski slog.

Cilji:

  • ┼ítevilo delavnic: 5
  • ┼ítevilo udele┼żencev delavnic: 80
  • ┼ítevilo udele┼żencev tretmajev akupunktur: 40
  • ┼ítevilo udele┼żencev tretmajev hipnoterapij: 20
  • ┼ítevilo udele┼żencev psihoterapevtskih skupin: 10
  • ┼ítevilo ─Źlankov: 2
  • ┼ítevilo objav na dru┼żabnih omre┼żjih: 10
  • ┼ítevilo novinarskih konferenc: 2
  • letaki: 150

Skupna vrednost operacije je 48.007,38 EUR, znesek sofinanciranja EKSRP zna┼ía 39.584,55 (82%). Partnerji pri izvedbi operacije so Dispanzer za zdravstveno varstvo otrok in mladostnikov, d.o.o., Osnovna ┼íola Gri┼że in Psiholo┼íko svetovanje in psihoterapija, Vesna ┼Żli─Źar, s.p.

DELI IN SOUSTVARJAJ
VE─î