SMK

SMK

60%

Na sprehod med kaplja─Źi

Namen operacije je spodbujanje razvoja inovativnih pristopov za ohranjanje in izbolj┼íanje stanje narave in okolja. Predlagana operacija bo skozi aktivnosti izobra┼żevanja in usposabljanja prispevala k dvigu znanja in osve┼í─Źenosti glede pravilnega izvajanja namakanja. Vzpostavljena pilotna namakalna lokacija bo slu┼żila za izobra┼żevanje uporabnikov namakanja, kmetijskih svetovalcev in vseh ostalih zainteresiranih s podro─Źja Spodnje Savinjske doline, ter hkrati slu┼żila kot demonstracijska lokacija, kjer se bodo uporabniki seznanili s prakti─Źnimi pristopi pravilnega izvajanja kaplji─Źnega namakanja.

Glavne aktivnosti operacije so opredeljene v ┼ítirih to─Źkah. Osnovna aktivnost bo vzpostavitev pilotne namakalne lokacije, kar vklju─Źuje posodobitev obstoje─Źega namakalnega sistema, izvedbo analiz tal, ki so potrebne za namakanje in nabavo opreme (senzorjev, meteorolo┼íke postaje ÔÇŽ) ki bo omogo─Źala nadzor nad koli─Źinami dodane vode. Vzpostavljen pilotni center z vso pripadajo─Źo opremo bo omogo─Źal izvedbo prakti─Źnih delavnic in izobra┼żevanj, kjer bodo izvajalci pridobili prakti─Źna in teoreti─Źna znanja o pravilnem in strokovno pravilnem izvajanju namakanja ÔÇô to je namakanja s pravilno koli─Źino dodane vode ob pravem ─Źasu. V ─Źasu trajanja projekta se bodo vseskozi vodile aktivnosti promocije in obve┼í─Źanja javnosti o poteku operacije in dogodkih povezanih z njo. Klju─Źen u─Źinek promocije in izobra┼żevanj bomo dosegli ob pomo─Źi projektnih partnerjev, ki imajo potrebno znanje na podro─Źju namakanja in promocije.

Pri─Źakovani u─Źinki operacije

 • Vsaj ┼ítiri izvedene delavnice in ┼ítiri izobra┼żevanja iz pravilnega izvajanja namakanja
 • Ena vzpostavljena nova storitev ÔÇô pilotna namakalna lokacija
 • Najmanj 50 udele┼żencev na delavnicah in najmanj 50 udele┼żencev na izobra┼żevanjih
 • Najmanj 50 izobra┼żenih in usposobljenih akterjev
 • Vsaj ┼íest zvedenih promocijskih aktivnosti (dogodki, konference, ─Źlanki)
 • Vpliv aktivnosti projekta na vsaj 2000 ha povr┼íin izbolj┼íanega stanja narave in okolja

Ciljne skupine

 • Pridelovalci hrane in kmetje, ki ┼że namakajo ali imajo namen s tem pri─Źeti bo preko izobra┼żevanj in prakti─Źnih delavnic ponujena mo┼żnost pridobivanja novih znanj
 • Obstoje─Źi in potencialni podjetniki, ki se ┼że ukvarjajo z namakanjem in namakalno tehniko ali ┼żelijo s tem pri─Źeti in tisti, ki si ┼żelijo raz┼íiriti dejavnost ali ponuditi nove storitve
 • Brezposelni in starej┼íi od 50 let, ki jih namakanje zanima in se ┼żelijo na tem podro─Źju izobraziti
 • Zaposleni, ki i┼í─Źejo nove izzive
 • Dru┼ítva, lokalne organizacije in strokovnjaki z razli─Źnih podro─Źij, ki se posredno ukvarjajo z namakanjem in ┼żelijo pridobiti nova ali nadgraditi obstoje─Źa znanja.

Vrednost projekta zna┼ía 26.661,69 EUR, sofinanciranje s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj pa je 20.118,60 EUR. Partnerji pri projektu so In┼ítitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Marovt sistemi, d.o.o., Dru┼ítvo hmeljarjev, hmeljarskih stare┼íin in princes Slovenije ter Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije – izpostava ┼Żalec.

DELI IN SOUSTVARJAJ
VE─î