29. september, 2024 at 10:09

RAZPIS ESRR 2021 – zaklju─Źeno

LAS SSD dne, 05.01.2021 objavlja 2. javni poziv za izbor operacij za izvajanje Strategije lokalnega razvoja LAS SSD v programskem obdobju 2014 ÔÇô 2020 iz sklada ESRR.

Javni poziv se izvaja kot podpora za izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, in znotraj tega v okviru podukrepa ┬╗Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost┬ź. Sredstva za sofinanciranje je LAS dodelilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

Upravi─Źenci do podpore so pravne osebe javnega in zasebnega prava, nevladne organizacije, institucije regionalnega razvoja in fizi─Źne osebe (samo samostojni podjetniki, s.p.), ki imajo sede┼ż, registrirano izpostavo, podru┼żnico, organizacijsko enoto ali poslovno enoto oz. delujejo v naseljih Braslov─Źe, Gri┼że/Migojnice, Petrov─Źe, Polzela, Prebold, ┼áempeter, Tabor, Vransko in ┼Żalec (natan─Źne meje naselij so dosegljive na tej povezavi).

Razpolo┼żljiva sredstva za sofinanciranje: 415.546,46 EUR┬áiz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Stopnja┬á sofinanciranja upravi─Źenih stro┼íkov za operacije sofinancirane iz ESRR je 80%.

Rok za prijavo je 20.06.2021.

Informacije o javnem pozivu: po elektronski po┼íti: las.ssd@ra-savinja.si ali po telefonu: 03/ 713 68 60 (66) vsak delovnik od 8:00 do 13:00. Predvidevajo se delavnice, ki bodo prilagojene epidemiolo┼íkim razmeram (predvidoma v februarju 2021). Zadnja vpra┼íanja bodo mo┼żna do 18.06.2021.

POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

Ali je projekt potrebno na─Źrtovati ve─Źtematsko?

V Strategiji lokalnega razvoja LAS Spodnje Savinjske doline so navedena ┼ítiri (4) tematska podro─Źja, tri (3) so pokriva tudi Evropski sklad za regionalni razvoj. ─îe z va┼ío idejo/projektom pokrivate ve─Ź podro─Źij hkrati, je projekt bolje ocenjen. Vsak projekt v osnovi naslavlja eno (1) tematsko podro─Źje in v sklopu slednjega tudi kandidira za sredstva.

Kako dolo─Źimo urno postavko dela?

Urna postavka se dolo─Źi iz pla─Źilne liste (zaposleni) oz. iz obra─Źuna davkov in prispevkov (s.p. in popoldanski s.p.). Stro┼íek prostovljnega dela v tem razpisu ni upravi─Źen.

Kaj je upravi─Źen stro┼íek dela?

Stro┼íki pla─Ź ter druga povra─Źila stro┼íkov z delom so upravi─Źeni, ─Źe ima zaposlena oseba z upravi─Źencem sklenjeno pogodbo o zaposlitvi. Stro┼íki po podjemni / avtorski pogodbi so glede na vrsto stro┼íka uvr┼í─Źeni v stro┼íek storitev zunanjih izvajalcev.

Sklepanje podjemnih in avtorskih pogodb s svojimi zaposlenimi ter z osebami, ki pri upravi─Źencu delujejo kot zakoniti zastopnik, ─Źlani organov upravljanja ali nadzora, je neupravi─Źen stro┼íek. To pravilo velja tudi v primeru konzorcija, ko konzorcijski partnerji sklepajo podjemne ali avtorske pogodbe z zaposlenimi, zakonitimi zastopniki, ─Źlani organov upravljanja ali nadzora pri svojih konzorcijskih partnerjih.

Stro┼íek storitve zunanjega izvajalca je neupravi─Źen tudi, ─Źe je:
– zunanji izvajalec povezana dru┼żba po pravilih zakona, ki ureja gospodarske dru┼żbe ali
– zakoniti zastopnik upravi─Źenca, ─Źlan organa upravljanja ali nadzora ali njegov dru┼żinski ─Źlan:
– udele┼żen kot zakoniti zastopnik, ─Źlan organa upravljanja ali nadzora zunanjega izvajalca ali
– neposredno ali preko drugih pravnih oseb v ve─Ź kot petindvajset odstotnem dele┼żu udele┼żen pri ustanoviteljskih pravicah, upravljanju ali kapitalu zunanjega izvajalca.

Ohranjanje novega delovnega mesta

V skladu z navodili mora upravi─Źenec po preteku petih (5) let oz. v primeru ko gre za vzdr┼żevanje nalo┼żb ali delovnih mest, ki so jih ustvarila MSP po preteku treh (3) let po zaklju─Źku operacije na ministrstvo posredovati Poro─Źilo ob zaklju─Źku spremljanja operacije.

Omejitve stroškov zunanjih izvajalcev

Stro┼íki zunanjih izvajalcev za namen izobra┼żevanja in usposabljanja niso dolo─Źeni procentualno. V 28. ─Źlenu Uredbe CLLD so v petem, ┼íestem, sedmem in osmem odstavku navedeni stro┼íki, ki so omejeni z najve─Ź 10 odstotki upravi─Źenih stro┼íkov.

Ali je Strategija lokalnega razvoja 2014-2020 še aktualna?

Strategija lokalnega razvoja (SLR) LAS Spodnje Savinjske doline je aktualna do priprave nove strategije.

Ali je potrebno gradbeno dovoljenje pridobiti do oddaje vloge?

PRAVNOMO─îNO gradbeno dovoljenje je potrebno prilo┼żiti k vlogi. Naknadno prilaganje dokumentacije (soglasja, dovoljenja) ni mo┼żno.

Kaj velja kot dokazilo o lastni┼ítvu zemlji┼í─Ź?

V skladu z navodili ÔÇô poglavje Investicije, se kot dokazilo predlo┼żi dokazilo o lastni┼ítvu zemlji┼í─Ź (izpis iz zemlji┼íke knjige), sklenjena notarsko overjena pogodba o najemu, pogodba o ustanovitvi stvarne slu┼żnosti, pogodba o ustanovitvi stavbne pravice, koncesijska pogodba ali drugo dokazilo v skladu z 9. ─Źlenom Zakona o stvarnem premo┼żenju dr┼żave in samoupravnih lokalnih skupnosti. Upravi─Źenost stro┼íka se v primeru, da upravi─Źenec ni lastnik dokazuje z sklenjena notarsko overjena pogodba o najemu, pogodba o ustanovitvi stavbne pravice, koncesijska pogodba ali drugo dokazilo v skladu z 9. ─Źlenom Zakona o stvarnem premo┼żenju dr┼żave in samoupravnih lokalnih skupnosti (s trajanjem najmanj 5 let po zaklju─Źku operacije), ki je sklenjena med upravi─Źencem in lastnikom.

Ali je mo┼żno aktivnosti izvesti tudi v digitalni obliki (videokonference, delavnice)?

Na─Źin izvedbe aktivnosti ni predpisan in dopu┼í─Źa tudi realizacijo v digitalni obliki. Potrebno pa je zagotoviti potrdilo o izvedeni aktivnosti (npr. posnetek zaslona s seznamom udele┼żencev).

Upravi─Źena obmo─Źja oz. urbana sredi┼í─Źa

Vse aktivnosti, sofinancirane iz ESRR, se morajo izvesti v obmo─Źjih urbanih sredi┼í─Ź oz. naselij Braslov─Źe, Gri┼że, Migojnice, Petrov─Źe, Polzela, Prebold, ┼áempeter, Tabor, Vransko in ┼Żalec – grafi─Źni prikaz obmo─Źij lahko najdete na tej povezavi. Sede┼ż prijavitelja/partnerja z omenjenim obmo─Źjem ni omejen, pomembno je le, da se nahaja na obmo─Źju LAS SSD. Partnerji v projektu so lahko tudi regijske ali dr┼żavne in┼ítitucije, ki delujejo na tem obmo─Źju.

Skrajni datum zaklju─Źka projekta

Zadnji zahtevek za izpla─Źilo je potrebno oddati do 30.6.2023.

Primeri dobrih praks

Vsi odobreni projekti iz aktualnega obdobja so objavljeni na spletni strani LAS SSD.

Katere so ranljive skupine?

V skladu s SLR LAS Spodnje Savinjske doline so ranljive skupine, ki jih naslavljate v vaših projektih, mlajši od 30 let, osebe brez izobrazbe ter starejši od 50 let.

Priprava parterstva

V skladu s to─Źkovnikom za ocenjevanje vlog so najbolje ocenjene tiste projektne vloge, ki vklju─Źujejo partnerje iz vseh treh (3) sektorjev: javnega (dr┼żavni organi in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti, javne agencije, javni skladi, javni zavodi in javni gospodarski zavodi ter druge osebe javnega prava, ─Źe so posredni uporabniki dr┼żavnega prora─Źuna ali prora─Źuna lokalne skupnosti), zasebnega (d.o.o., zadruge, s.p., delni┼íke dru┼żbe, ipd.) ter civilnega (prostovoljci, nevladne organizacije, humanitarne organizacije, verske skupnosti, sindikati, dru┼ítva in ustanove).

VIDEO PREDSTAVITEV

SPREMLJAJO─îA DOKUMENTACIJA

JAVNI POZIV

PRIJAVNI OBRAZEC

PRILOGA 1 – STRO┼áKOVNIK

PRILOGA 2 – VIRI FINANCIRANJA

PRILOGA 12 – PARTNERSKA POGODBA

NAVODILA ZA TIPE STROŠKOV

NAVODILA ZA INFORMIRANJE

REGISTER PROSTORSKIH ENOT

DELI IN SOUSTVARJAJ