MOVO:PPUZOJO

MOVO:PPUZOJO

60%

Manj olja, ve─Ź okolja

Operacija zbiranja odpadnega jedilnega olja obsega razdelitev gospodinjskih posodic (1,6 L) po posameznih gospodinjstvih na pilotnem obmo─Źju Ob─Źine ┼Żalec v LAS SSD. V vsako obmo─Źje (ruralno in urbano) se bo umestila zbirna posoda (200 L) zraven ┼że obstoje─Źih ekolo┼íkih otokov. Cilj je zmanj┼íati OJO, ki zaide v kanalizacijo in vklju─Źevanje v ┼że obstoje─Źe projekte predelave olja. Vr┼íilo se bo aktivno zbiranje odpadnega olja s strani gospodinjstev ter organiziran odvoz s strani podjetja, ki odva┼ża olje po Sloveniji. V ostalih obmo─Źjih bodo izvedeni izobra┼żevalni in promocijski dogodki o mo┼żnostih zbiranja odpadnega jedilnega olja. Poudarek bo na njegovi potencialni predelavi v kontekstu kro┼żnega gospodarstva. Po ustanovitvi uli─Źnega zbiranja se bo stremelo k predelavi odpadnega jedilnega olja v di┼íe─Źe eko ali nagrobne sve─Źe. Promocija projekta lahko pove┼że lokalna dru┼ítva k skupnemu zasledovanju ciljev bla┼żenja podnebnih sprememb tudi izven samega zbiranja OJO. Naslednja faza projekta zajema ureditev uli─Źnega zbiranja izven obmo─Źij LAS SSD in v ostalih ob─Źinah v bli┼żini O┼Ż. Vr┼íil se bo nadzor nad zbiranjem preko rednega spremljanja poro─Źil o zbranih koli─Źinah. V primeru uspe┼ínega zbiranja in zadostnih koli─Źin se lahko ob─Źina priklju─Źi ve─Źjemu projektu, ki bi zajemal tudi mo┼żnosti predelave v pogonsko gorivo ali druge produkte. Mo┼żnosti nadaljnje predelave OJO in uspeha samega pilotnega projekta bodo pokazala priporo─Źila, pripravljena v okviru te operacije.

Cilji operacije

Zbiranje odpadnega jedilnega olja (OJO), nova uli─Źna zbirna mesta za OJO, objave, informacijske kampanje in delavnice na temo OJO, razdelitev posodic za zbiranje OJO

Ciljne skupine

prebivalci mestnih sredi┼í─Ź in zaselkov; starej┼íim in marginaliziranim skupinam bo olaj┼íano odlaganje medtem ko bo na mlade vplivalo predvsem preko spodbujanja okoljsko ozave┼í─Źenega vedenja. Projekt je usmerjen tudi na povezovanje NVO.

Vrednost projekta zna┼ía 31.521,75 EUR, sofinanciranje s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj pa je 21.090,56 EUR. Partnerji pri projektu so Turisti─Źno dru┼ítvo ┼Żalec, Ob─Źina ┼Żalec in UPI ljudska univerza ┼Żalec.

DELI IN SOUSTVARJAJ
VE─î