SCSSV

SCSSV

60%

Svetovalni center za spodbujanje sonaravnega vrtnarjenja

Z edinstveno operacijo bomo vzpostavili Svetovalni center za spodbujanje sonaravnega vrtnarjenja in aktivirali prebivalce SSD k prilagajanju na spremenjene, zdravstvene, gospodarske in okoljske spremembe. Zaradi posledic epidemije virusa COVID-19 se bo pove─Źalo ┼ítevilo brezposelnih oseb zato je v tem obdobju samooskrba z sonaravno pridelano hrano klju─Źnega pomena na ravni gospodinjstva, lokalne skupnosti in ┼íir┼íe. Z vzpostavitvijo infrastrukture bomo zagotovili prenos znanja iz teorije v prakso za vse zainteresirane prebivalce s podro─Źja SSD. Z inovativnim pristopom bomo omogo─Źili samooskrbo s sadikami in lokalno pridelano hrano od sadike do pridelka. V celotnem procesu bo v ospredju prilagoditev na podnebne spremembe in u─Źinkovita uporaba naravnih virov. Z operacijo bomo prispevali k zmanj┼íanju izpusta toplogrednih plinov, k u─Źinkovitej┼íemu ravnanju z naravnimi viri, k pove─Źanju samooskrbe, k bolj┼íi dostopnosti do lokalno pridelane hrane, k bolj┼íemu poznavanju podnebnih sprememb, h krepitvi pozitivnega odnosa do narave in skupnosti. Poleg tega z operacijo ustvarjamo mo┼żnosti za nove zelene zaposlitve in prispevamo k pove─Źanju vklju─Źevanja ranljivih skupin.

Cilji operacije

Obnovljeni rastlinjaki v skladu s prilagoditvami na podnebne spremembe, Izvedeni izobra┼żevalni dogodki (z delavnico in predavanjem), izveden ustvarjalni nate─Źaj, individualna svetovanja, razdelitev zaboj─Źkov s sadikami, objave v medijih

Ciljne skupine

Operacija je namenjena vsem prebivalcem s podro─Źja LAS SSD, k vklju─Źevanju v aktivnosti operacije pa bomo ┼íe posebej vabili osebe iz ranljivih skupin (mlade stare do 30 let, osebe starej┼íe od 50 let ter osebe brez izobrazbe).

Vrednost projekta zna┼ía 40.369,66 EUR, sofinanciranje s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj pa je 28.202,03 EUR. Partnerji pri projektu so Jo┼że ┼ámit, s.p., Zavod za kulturo, turizem in ┼íport Vransko in Studio Forma, Samo Sadnik, s.p.

DELI IN SOUSTVARJAJ
VE─î